Hervormde Gemeente Wartengahe    Warten  Wergea  Warstiens
     
                                                
Tekening "Jezus en zijn leerlingen" van Minne Hoekstra


Een crayontekening uit 1908 van de eerste Elfstedentochtwinnaar Minne Hoekstra is gerestaureerd.  De print hangt in de Frissel in Wergea.

Een crayontekening uit 1908 van de eerste Elfstedentochtwinnaar Minne Hoekstra is restaureerd.

Minne Hoekstra (1884 – 1941) was het grootste deel van zijn leven predikant. Als theologiestudent won hij in 1909 de eerste Elfstedentocht. Hij was ook kunstenaar en heeft vele prenten gemaakt. Een van deze crayon tekeningen (3,5 bij 1,5 meter) uit 1908 hing bijna 30 jaar in de kerk in Raerd. Na de restauratie van de Laurentiuskerk was er geen plaats meer voor.
De tekening is uit de kerk gehaald en voor restauratie naar Restauratie Atelier Sterken gegaan.

Papier op meerdere plekken gescheurd
De prent is in de jaren tachtig door vrijwilligers ingelijst waarbij alle randen met houtlijm vastgelijmd zaten aan een houten onderbord. Door de werking van het papier, door luchtvochtigheid en temperatuur wisselingen was het papier op meerdere plekken gescheurd.

Prent gedoubleerd met Japans papier
De prent moest als eerste van het onderbord gehaald worden. Dit lukte, alleen bleef er een laagje hout met lijm aan de achterzijde van de prent zitten. Het hout is er vervolgens afgehaald met een vochtige behandeling. De oude opplakkingen zijn verwijderd en de scheuren zijn hersteld. De prent is in zijn geheel gedoubleerd met Japans papier en is op linnen gezet. Daarna is de prent op een nieuw spieraam bevestigd en zijn de herstelde scheuren geretoucheerd. Om het geheel af te maken is de oude lijst terug geplaatst.

Kerkelijk centrum Wergea
De gerestaureerde prent heeft een plek gekregen in het kerkelijk centrum in Wergea. De restauratie is gefinancierd door de Stichting Bonhomme Toelens in Maastricht.

Bron: de weekkrant Fryslân op 30-11-2011.Geschiedenis
Wartengahe
Warten
Wergea
Warstiens

Kerkgebouwen
Warten
Wergea
Wergea Frissel
Warstiens

Archief
overige info

Hervormde Gemeente Wartengahe    Warten    Wergea    Warstiens